Augmented reality is overal

Op steeds meer plekken en in steeds meer vakgebieden zie je augmented reality. Het lijkt soms nog wat abstract want je ziet het niet zonder AR-bril maar het is er wel. Vorig jaar merkten we dat bijvoorbeeld al met de hype van pokemon go, het spel wat een laag over de wereld legt en je fantasie-dieren laat vangen en gym’s laat veroveren . Ineens zie je eigen stad er totaal anders uit. En ineens realiseer je je dat er naast de fysieke wereld en nog een heleboel werelden er als extra laag overheen liggen. Virtueel gebeurt er van alles waar je zonder AR-bril niets van ziet. Veel mensen associeren AR met spel en plezier. Maar steeds meer professionals zetten AR in. Een paar voorbeelden.

Artsen gebruiken AR om studenten te trainen. Studenten kunnen al in een 360-omgeving online operaties volgen. Therapeuten zetten AR in om patiënten met een trauma of fobie te begeleiden. Ook in de retail zie je steeds vaker AR. Webshops laten je een nieuwe bank plaatsen in je eigen huis. Bij supermarkten kun je producten scannen met AR. Makelaars geven je een idee hoe je je nieuwe huis kunt verbouwen. Ook Disney onderzoekt hoe we in de toekomst letterlijk in een Disneyavontuur kunnen zitten. Stel je eens voor hoe anders film gaat worden. Dit bankje is nog maar een eerste stapje.

En hoe gaan we dit nou inzetten in het onderwijs? Als de techniek en kosten geen drempel zouden zijn, hoe zou jij AR dan willen inzetten in het onderwijs? Zou rekenen leuker worden als je het leert van een olifant op een bankje zoals in de film van Disney. Maakt het leerervaringen sterker als je ze in AR beleeft? Ik denk dat ik de geschiedenisles totaal anders zou beleven als ik er middenin zou zitten. En ook in de aardrijkskunde of biologieles voegt het zeker iets toe. Kun je een taal beter leren spreken met een augmented native speaker? Maar ook … moet iedereen nog wel naar school komen of kun je gewoon in een virtuele klas les krijgen. Ik denk niet dat dat de toekomst wordt hoor, maar voor kinderen in het ziekenhuis zou het best een oplossing zijn. Dat gebeurt overigens in eenvoudige vorm nu al met VR.