Hoe techbedrijven ervoor willen zorgen dat jij minder op je telefoon kijkt (NOS)

Kun jij het ook niet laten om ’s nachts toch nog even op je telefoon te kijken om te zien of er nog wat is gebeurd? Of krijg je na een uur zonder smartphone een onbehaaglijk gevoel dat je iets mist? 

Zo begint het nieuwsartikel van dinsdag 5 juni dat NOS op hun site plaatst. We zijn verslaafd! Hoewel we volgens Justine Pardoen van het Bureau Jeugd & Gezin voorzichtig moeten zijn met die term. “Verslaving veroorzaakt een bepaald lichamelijk effect, dat zie je bij smartphones niet terugkomen.” Hoe dan ook maken ouders en deskundigen zich wel zorgen. Is overmatig smartphone-gebruik niet ongezond? Ook Apple en Google zijn wakker geschud en houden er rekening mee bij de ontwikkeling van hun besturingssystemen. Een dashboard met gebruik-statistieken, een timer, een automatisch van kleur verschietend beeldscherm. Allemaal opties die straks te vinden zijn op de toestellen met Android en Ios.

Technische hulpmiddelen om het bewustzijn te vergroten zijn goed maar niet voldoende stellen Pardoen en Ina Koning van de Universiteit Utrecht. Gedrag moet worden aangepast stellen zij. Ondertussen gebruiken ouders, die enthousiaster zijn over de ontwikkelingen bij Google en Apple, speciale apps om het smartphonegebruik van hun kinderen aan banden te leggen. Kortom er gebeurt veel en het gesprek is hot. Vraag is dan, wat doet het onderwijs?!

Lees het hele artikel hier.